Mijn verhalen over paarden

Gwen
Mijn kennismaking met de Trust Technique kwam door Gwen. De eigenaresse van de pensionstal waar ik woonde plaatste een advertentie op Marktplaats: wie wil er van zijn paard af?
Daar kwamen best wel veel reacties op. De keuze viel op een koppel van een 5 jaar oude merrie die gereden werd en een 4 jaar oude merrie die eigenlijk gewoon wild was, ze werd nooit door mensen aangeraakt.
Met veel moeite wisten we ze naar huis te brengen. En nu? Wat te doen met Gwen, het wilde paard?
De volgende dag ontving ik een e-mail van een vriend van mij en de e-mail was ook gericht aan een bekende van hem. Toen ik haar op Facebook opzocht las ik dat zij bezig was met de opleiding voor de Trust Technique en dat ze een aantal gratis consulten moest uitvoeren. Een paar dagen later kwam ze voor Gwen. Na 20 minuten liep ze met Gwen als een best wel normaal paard de stal uit. Uiteraard waren wij hoogst verbaasd. Het was niet zo dat Gwen nu meteen een volledig betrouwbaar paard was, maar we konden wel met haar aan het werk. Zo lukte het ons met de beknopte kennis van de Trust Technique om  Gwen binnen anderhalf uur in de trailer te krijgen waar ze volledig op haar gemak stond.

Coco
Naast mijn huis op de paardenpensionstal stond Coco, een Shetlander, die nogal eens kon bijten als ze werd aangeraakt.
Tijdens de opleiding ging ik met haar aan het werk. Ik stond op 5 meter afstand en na 2 minuten de Trust Technique toegepast te hebben lag ze voor mijn voeten te slapen. Met de Trust Technique breng je kalmte in het paard en tegelijkertijd bouw je vertrouwen op, waardoor paarden in je buurt durven te gaan liggen, wat voor hen een nogal kwetsbare positie is

Nadea
Tijdens de opleiding werkte ik met Nadea, een vrij jong paard. Mijn doel was om alleen met haar in een afgezet stuk van de paddock te werken. Echter, een ouder paard wist ook in dat afgezette stuk te komen, dat heb ik toen zo gelaten. Op het moment dat ik naar ze toe liep gingen ze er samen meteen vandoor. Dus ben ik op maximale afstand in de paddock de Trust Technique gaan toepassen. En dat werkte, langzaam maar zeker kon ik steeds dichterbij komen en op een moment hadden de twee min of meer ruzie wie er het dichtst bij mij mocht staan. Met de Trust Technique zorg je er namelijk niet alleen voor dat je voor een kalme situatie zorgt, maar je bouwt tegelijkertijd vertrouwen op met paarden.

Boy
Tijdens de opleiding werkte ik met Boy, een kleinere pony. Onderweg naar Boy in een paddock paradise met 120 paarden maakte ik een praatje wat eigenlijk te lang duurde voor de ruime tijd die ik in eerste instantie had. Eigenlijk te laat en met in het achterhoofd dat paarden voelen of er tijdsdruk is, ging ik toch Boy zoeken. Waar ik hem anders heel makkelijk een halster om kon doen, ging hij er nu meteen vandoor. Dat was een goede les. Voor een consult moet er in je agenda altijd voldoende ruimte zijn, niet dat je een uur later weer iets anders moet gaan doen.